Светионик знања 4.0 – Конкурс за учеснике

окт 27, 2020

Позивамо вас да се до 2. августа пријавите на традиционално такмичење које се већ четврту годину организује у циљу едукацијје, обуке али и повезивања младих из целе Србије. Уколико имате жељу да унапредите средину у којој живите, такмичарски дух и треба вам подршка да своју идеју спроведете у дело, „Светионик знања“ је такмичење за вас!

Такмичење окупља 60 средњошколаца из 15 градова Србије и осмишљено је тако да учесници, уз стручну помоћ ментора, у тимовима раде на осмишљавању и припреми пројеката на неку од пет тема (екологија, јавно здравље, туризам, култура и друштвена одговорност) у циљу унапређења заједница у којима живе, али и личног професионалног усавршавања. Све што је потребно је да уоче неку добру промену коју би желели да реализују у свом месту, да се пријаве и покрену.

Градови који учествују ове године су: Београд, Ваљево, Врање, Вршац, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Ниш, Нови Сад, Панчево, Параћин, Пирот, Пријепоље, Ужице и Шабац.

Прилику за заједничко учење и упознавање средњошколци из различитих градова Србије имају на свечаном отварању, када се дефинишу тимови по градовима, упознају са менторима и предавачима. Током тродневног семинара у Вршцу (11-13. септембар), који обухвата смештај, предавања, радионице и забавни програм, тимови средњошколаца одређују и дефинишу пројекте кроз желе да унапреде своје локалне заједнице и припремају се за израду пројекта.

Након семинара следи тромесечни програм рада на пројектима, састављен од недељних вебинара који хронолошки прате развој идеја тимова средњошколаца. Провере напретка се организују три пута у току програма док се и сами тимови повезују путем посебног програма „партенерских тимова“ како би се подстакла култура заједништва и помагања. Финални пројекти се представљају на завршном догађају Светоника знања (крај новембра), где радове оцењује стручни жири, сачињен од представника успешних компанија, хуманитарних фондација, медија и организација које имају развијене програме подстицаја омладинског активизма и предузетништва.

Светионик знања спаја проактивне младе људе из различитих делова Србије кроз учење и рад на унапређењу места у којима живе. Учешћем у Светионику знања млади људи имају прилику да од еминентних стручњака уче о основама пројектног менаџмента и стекну увид у то како да идеју коју имају спроведу у дело.

Учешће у пројекту је вишеструко корисно, али и забавно, а потпуно је бесплатно! Заинтересовани ученици који живе на територији Србије само треба да се пријаве за учешће на линку овде путем званичних канала Светионика знања на друштвеним мрежама.

Конкурс отворен до 2. августа (23:59), а резултати ће бити саопштени најкасније до 10. августа.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду.

Напомена: Како би све активности биле одрађиване у складу са епидемиолошким препорукама Кризног штаба за праћење епидемије,Светионик знања ће набавити сву опрему као меру заштите од заразне болести укључујући маске, рукавице и дезинфекциона средства. Такође при одабиру простора за одржавање активности водиће се рачуна да постоји довољан простор за дистанцу између учесника у случају прописаних мера социјалне дистанце и да просторије имају капацитете за природну вентилацију.