Изабране су три најбоље идеје средњошколаца у Србији

нов 30, 2021


Завршна церемонија пројекта “Светионик знања”, који се традиционално одржава пети пут за редом успешно је реализована након три месеца спровођења пројекта.


Стручни жири сачињен од представника Ерсте банке, Делта Холдинга, Делхаизе Србије одабрао је победнички пројекат под називом „Yummy“ тима из Шапца.


Међу осам тимова средњошколаца из читаве Србије, који су се такмичили са идејама којима желе да унапреде средине из којих долазе, победу је однео пројекат тима из Шапца који за циљ има промоцију и информисање младих о значају здраве исхране.


Како би пројекат ових младих људи заживео у будућности, Ерсте банка је за његову реализацију обезбедила награду у износу од 250.000 динара.


Другопласирани тим долази из Чачка и осмислио је пројекат “Флорин кутак” који има за циљ развој еколошке свести код младих кроз опремање еко учионица, креативних радионица и садње дрвећа. Треће место припало је средњошколцима из Вршца са пројектом „Култура под брегом“ у оквиру којег планирају одржавање културних и едукативних програма за младе Вршчане како би промовисали културну свог града.


Захваљујући књижарама “Боока” и “Службени гласник” омогућене су награде за друго и трећепласирани тим. Поред јавних презентација које за циљ имају промоцију пројеката најбољих тимова на локалном нивоу, учесници су добили персонализоване Европске омладинске картице.


Свечаној церемонији присуствовала је и Снежана Жугић в.д. помоћник министра за омладину и спорт која је том приликом пожелела срећу свим финалистима и изразила велико задовољство што је Министарство омладине и спорта подржало Светионик знања, истичући значај овог пројекта за омладински активизам.


Светионик знања сваке године окупља 60 средњошколаца из 15 градова Србије и осмишљен је тако да учесници, уз стручну помоћ ментора, у тимовима раде на осмишљавању и припреми пројеката на неку од пет тема (екологија, јавно здравље, туризам, култура и друштвена одговорност) у циљу унапређења заједница у којима живе, али и личног професионалног усавршавања. Све што је потребно је да уоче неку добру промену коју би желели да реализују у свом месту, и пријаве се на конкурс.


Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Ерсте банке у Србији и дм дрогерие маркт Србија. Градови који су учествовали ове године су: Београд, Ваљево, Врање, Вршац, Крушевац, Лесковац, Нови Сад, Пирот, Ужице, Шабац, Сремска Митровица, Зрењанин, Зајечар, Чачак и Нови Пазар.

За више информација о раду Светионика знања кликните овде.