БАШ ТАј корак реализовао пројекат – победници шесте генерације побољшали своју заједницу

мај 15, 2023

Победник овогодишњег такмичења „Светионик знања“ је тим средњошколаца из Бајине Баште и њихова пројектна идеја „Баш тај корак“. Тим поводом у сали Општине одржана је завршна церемонија пројекта.

Победнички пројекат Александра Миловановића, Анђеле Јеринић, Александра Секулић и Немање Јовановића, има за циљ мотивацију суграђана на здравији начин кретања и мању употребу аутомобила како би побољшали своје здравље и смањили загађење животне средине. Реализација победничког пројекта обухвата озеленивање јавних површина, затварање за саобраћај главне улице сат времена раније (како би се смањила емисија штетних гасова), али и постављање 12 паркинга за бицикле.

У оквиру пројекта организовано је такмичење у пешачењу које је трајало 21 дан. Током трајања такмичења највише корака направио је Стефан Симић који је направио више од милион корака. Следе Виктор Аврамовић, Милица Ђокић, Бојан Аврамовић и Душан Радивојевић.

ЕРСТЕ банка је обезбедила наградни фонд од 250.000 динара за реализацију победничке идеје.

Светионик знања у оквиру шесте генерације пројекта окупио је средњошколце из Бајине Баште, Београда, Ваљева, Врања, Вршца, Зајечара, Лесковца, Лознице, Новог Сада, Суботице, Ужица, Чачка и Шапца.

„И ове године имали смо сјајне тимове. Млади су кроз креативност и одличне идеје показали да им је локална заједница важна и на занимљив начин приступили решавању актуелних проблема и унапређењу свог окружења“, Истиће Александар Остојић координатор пројекта.

Пројекат се с проводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, компаније Ерсте Банке и компаније Бамби.